Säkerhetslås

Att installera säkerhetslås av hög kvalitet är ett viktigt steg för att ha bra inbrottsskydd i hemmet. Inte alla lås är skapade lika, men det är viktigt att förstå styrkor och sårbarheter hos vanliga typer. För att säkra ditt hems dörrar krävs det ofta en kombination av låsstilar.

No Access-lås som säkerhetslås

Varje ytterdörr i ditt hem har sannolikt ett dörrhandtagslås. I allmänhet inkluderar de en nyckel-låscylinder på utsidan och en vridreglage på insidan. Låsmekanismen förhindrar helt enkelt att dörrhandtaget vrids för att dra tillbaka spärren som sträcker sig in i dörrkarmen. Dessa typer av lås är otroligt lätta för inbrott att besegra, genom att antingen välja låset eller bara slå av dörrhandtaget med en hammare. Medan du alltid bör använda dina dörrhandtagslås för att avvisa avslappnade inkräktare, förstå att även en oerfaren skurk kan komma igenom en på några sekunder. Ett dörrhandtagslås ska åtminstone vara ihopkopplat med en dödbult.

säkerhetslås

Dödskruvar

Det näst vanligaste bostadsdörrlåset är dödskruven. När låset vrids sträcker sig en metallbult från dörren till dörrkarmen och förenar de två delarna. De flesta hushållsskruvar (kallas encylindriga) har en nycklad låscylinder på utsidan och en vridspak på insidan. Andra (kallade dubbelcylindrar) har nyckellås på båda sidor. Medan korrekt installerade dödbultar ger rimligt skydd finns det risker. Med encylindriga dödbultar bryter inbrottstjuvar ofta fönstren på dörrarna för att helt enkelt nå in och vrida spärren. Dubbelcylindriga dödbultar kan sakta ner familjemedlemmar som försöker fly från huset i händelse av brand eller annan nödsituation. En välplacerad spark kan knäcka dörrkarmen och kringgå eventuell dödbult.

Knappsatslås

Med detn uppenbara skillnaden att du anger en kod för att använda låset, ur säkerhetssynpunkt, fungerar knappsatslås ungefär som andra dörrhandtagslås. Det fungerar alltså lika bra som säkerhetslås. Låsmekanismen finns i dörrhandtagets hölje och låset hindrar bara att vredet vrids. Generellt finns det också ett nyckelcylinderalternativ på ett knappsatslås. Så du har samma dörrhandtagslås sårbarheter som tidigare behandlats. Dessutom måste du oroa dig för att glömma koden, eller om en blivande inkräktare lär sig eller gissar din kod. Koppla alltid ihop dessa lås med andra dörrlås.

Stänger, bultar och kedjor

Många säkerhetsexperter rekommenderar att du lägger till fysiska barriärer inklusive barer, bultar och kedjor för att säkerhetskopiera dina dörrlås. Eftersom de saknar exteriörkomponenter kan dessa alternativ inte manipuleras direkt från utsidan. De flesta kan dock övervinnas med brute force. De bör endast användas som ytterligare säkerhetsåtgärder och aldrig lita på dem som fristående. Sanningen är att en beslutsam inbrottstjuv kan slå alla dörrlås. Det bästa du kan göra är att sakta ner dem, eller göra ditt hem för utmanande att hantera, genom att använda en kombination av låsetyperna som beskrivs ovan. Att lägga till ett övervakat hemskyddssystem är den ultimata lösningen. Med ett övervakat hemlarm, när och om en inkräktare gör inträde, utlöses en hörbar siren och en varning skickas till ett professionellt bemannat övervakningscenter för att skicka polis.